dimecres, 4 de juny del 2008

Krishnamurti i Thoreau.

A part dels enllaços amics, que a propòsit, són molt interessants , he agregat uns enllaços, que són de dos personatges d'un interès especial per a mi; un referit a Krishnamurti i l'altre a Henry David Thoreau. Tant l'un com l'altre, se'ls podria considerar filòsofs, però jo no ho faré. Sincerament penso que estan fora d'aquesta catalogació, segurament perquè la seva intenció no va ser la de convèncer amb retòrica, si no amb fets.
Krishnamurti, un contemporani nostre, doncs va néixer en 1895 i va morir en 1986, va aconseguir de transmetre, si més no a mi, un missatge sobre la comprensió del viure sense eloqüència, on cada un de nosaltres ha de conèixer-se a ell mateix, per poder observar amb el mínim de condicionament, el món que l'envolta. "El llibre de la vida" i "La llibertat primera y última", llibres de la seva extensa obra, són una mostra d'això.
Henry David Thoreau, un trascendentalita americà del segle IXX, va ser un lluitador pacific pels drets humans i racials, en època de racisme fragant als E.E.U.U. i amb una de les seves grans obres, "La desobediència civil", va constata una forma de veure l'autoritat externa i una manera de cercar solucions pacifiques a conflictes amb el govern. El propi Gandhi va rebre influència de Thoreau per a la seva oposició pacífica contra els anglesos a l'Índia. "Walden", un altra de les seves grans obres, és un crit al contacte amb la natura.
Aquí teniu, en forma de cites, una part de les seves obres.

-Una ment que busca seguretat o comoditat en un partit polític, en un gurú o en una església mai podrà acostar-se a la veritat.
-No hi ha camí cap a la veritat, ni hindú, ni cristià, ni budista, ni musulmà. La veritat ha de ser descoberta a cada moment; i només podeu descobrir-la quan la ment està lliure, sense la càrrega de la continuïtat de les experiències.
J. Krishnamurti.
-De què serveix una casa si no es conta amb un planeta tolerable on situar-la.
-L'amor no només ha de ser una flama, sinó una llum.
H.D. Thoreau.