dimecres, 14 d’abril del 2010

Uns planetes que giren al revés desafien a la ciència.

*Extret de ABC.es i traduït amb la tegnologia Google.
*Astrònoms suïssos han descobert nou planetes fins ara desconeguts fora del nostre sistema solar. La notícia podria ser una més dels nombrosos anuncis de nous exoplanetes trobats més enllà d'aquests límits-ja es coneixen 452, però la troballa d'aquests mons ha ajudat a conèixer una estranya particularitat. Alguns d'ells-i altres que ja es coneixien, però que no havien revelat aquest misteri-orbiten en direcció contrària a la rotació de la seva estrella, L'oposat al que succeeix amb la Terra i la resta de planetes que ens acompanyen en aquest gran ball al costat del Sol-amb l'excepció de Mercuri-, el que resulta més que sorprenent. Aquesta troballa representa un seriós i inesperat desafiament per a les actuals teories de formació planetària.

.Impressió artística d'un exoplaneta amb una òrbita retrògrada / ESO

«És una veritable bomba», assegurava Amaury Triaud, estudiant de doctorat del Observatori de Ginebra, Un dels responsables de seguir el trànsit d'aquests planetes. En l'actualitat, es creu que els planetes es formen en el disc de gas i pols que envolta una estrella jove. Aquest disc, conegut com protoplanetari, Trencada en la mateixa direcció que l'estrella. Com és lògic, s'espera que els planetes que es formen a partir del disc orbiten més o menys en el mateix pla i en la mateixa direcció que la seva estrella, és a dir, que compleixin un ordre. Així funciona el Sistema Solar, amb l'excepció de Mercuri.
No obstant això, quan el WASP (Cercador Gran Angular de Planetes) detectar els nou nous exoplanetes ii els investigadors van comparar les seves òrbites amb les d'altres ja coneguts, l'equip va trobar que més de la meitat d'aquests Júpiter calents -Planetes amb masses semblants o superiors a la de Júpiter, però que orbiten molt a prop dels seus sols-posseïen òrbites descurats de l'eix de rotació de les seves estrelles mare. Fins i tot van descobrir que sis exoplanetes d'aquest estudi, dels quals dos són nous, tenen moviments retrògrad, és a dir, que orbiten la seva estrella en la direcció «equivocada».


Un trencaclosques

«Els nous resultats desafien certament la creença convencional que els planetes sempre han orbitar en la mateixa direcció que gira la seva estrella», assenyala Andrew Cameron de la Universitat de St Andrews, Que va presentar els nous resultats en la Reunió Nacional d'Astronomia del Regne Unit, que se celebra aquesta setmana a Glasgow.

. Galeria d'exoplanetes amb òrbites diferents / ESO


En els 15 anys transcorreguts des que es descobrissin els primers Júpiter calents, El seu origen ha constituït un veritable trencaclosques. Per explicar el moviment retrògrad dels nous exoplanetes, una teoria migratòria alternativa suggereix que la proximitat dels Júpiter calents als seus estrelles no es deu a les interaccions amb el disc de pols, sinó a un procés evolutiu més lent que implica «un estira i arronsa gravitacional amb estrelles o planetes companys més distants », al llarg de centenars de milions d'anys. Després que aquestes pertorbacions hagin empès a exoplaneta gegant a adoptar una òrbita inclinada i allargada, la fricció associada a les forces de marea fa que perdi energia cada vegada que passa a prop de l'estrella. Finalment podria quedar assentat en una òrbita gairebé circular, propera a l'estrella, però amb una inclinació aleatòria. «Un sever efecte col.lateral d'aquest procés és que podria acabar amb qualsevol planeta petit semblant a la Terra present en aquests sistemes», Indica Didier Queloz, de l'Observatori de Ginebra.
En dos dels planetes amb moviment retrògrad recent descoberts s'han trobat altres companys massius i distants que podrien potencialment ser la causa de l'alteració. Aquests nous resultats impulsaran una intensa recerca de nous cossos en altres sistemes planetaris.