dissabte, 21 de maig del 2011

«Hi va haver un altre univers que es va contraure i al 'rebotar' va donar lloc al nostre»

*Els físics Abhay Ashtekar i Carlo Rovelli van defensar ahir la seva teoria que abans del Big Bang "va haver un altre univers que es va contraure i que al 'rebotar' va donar lloc al nostre». Coneguda com la teoria de la Gravetat Quàntica de Llaços, és una de les teories considerades més sòlides per explicar què va passar abans del Big Bang i suposa «un pont» fins ara inexistent entre la teoria de la Relativitat d'Einstein i la mecànica quàntica.
Ashtekar, director de l'Institut per a Física Gravitacional de la Universitat de Pennsilvània (EUA), i el seu col.lega Rovelli, de la Universitat de la Mediterrània (França), exposaran els últims avenços de la seva teoria, que ara compleix 25 anys, en dues conferències de la Fundació BBVA.
La teoria d'Einstein «funciona excepcionalment bé per explicar l'univers» i la mecànica quàntica permet entendre el món microscòpic, però «fins ara, res unia aquestes dues visions», va defensar Ashketar. Einstein va plantejar que l'univers va sorgir amb el Big Bang i que no va poder haver res abans perquè espai, temps i matèria van sorgir tots a una. Per contra, la teoria de la Gravetat Quàntica de Llaços proposa que a escales molt petites l'espai-temps està format per una xarxa de "llaços entreteixits en una mena d'escuma". Així, estudiant aquests llaços es pot anar més enllà del Big Bang per veure què hi va haver abans. «Amb la Gravetat Quàntica de Llaços podem fer càlculs i computar el que pot haver passat abans d'aquest moment», va explicar Rovelli, per a qui «els resultats d'aquests càlculs indiquen de forma rotunda que abans del Big Bang va haver un altre univers que es va contraure; i després, en rebotar, va donar lloc al nostre. Aquesta teoria canvia la manera com concebem l'espai i el temps, canvia la història de l'univers i com va sorgir, i permet conèixer què passa en el centre dels forats negres », va concloure.

*EXTRET DE diariovasco.com I TRADUÏT AMB LA TEGNOLOGIA GOOGLE