dissabte, 14 de maig del 2011

Físics demostren com es deforma l'espai i el temps.

*Si un astronauta caigués en un forat negre el seu cos podria retorçar com una tovallola xopa o estirar-se fins l'esquinç.



Dos vórtices con forma de rosquilla expulsados por un agujero negro




*Quan els forats negres xoquen entre si, l'espai circumdant i el temps ondulen com si es tractés d'un mar agitat durant una forta tempesta. Aquesta deformació de l'espai i el temps és tan complicada que els físics no han estat capaços d'entendre els detalls del que passa en aquest moment. Fins ara. Un grup de físics de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech) ha creat una simulació per ordinador per poder conèixer què és el que passa en aquest moment. I és fascinant. Han conclòs, per exemple, que si un astronauta caigués en un cert punt d'un forat negre el seu cos podria retorçar com quan s'escorre una tovallola xopa o estirar-se fins l'estrip. La recerca es publica a la revista Physical Review Letters.

Caltech. «Hem trobat la forma de visualitzar l'espai-temps deformat com mai abans», afirma Kip Thorne, professor de Física Teòrica a l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech). Thorne i els seus companys de Caltech, la Universitat de Cornell i l'Institut Nacional de Física Teòrica al sud d'Àfrica van combinar la teoria ja coneguda amb simulacions per ordinador per desenvolupar eines conceptuals que han cridat línies téndex i línies de vòrtex.

Gràcies a l'ús d'aquestes eines, han descobert que les col.lisions d'un forat negre poden produir línies de vòrtex que formen una estructura en forma de rosquilla, i que s'escapen dels forats negres com si fossin els cercles de fum que surten d'un cigar . Els investigadors també van trobar que aquestes línies poden desplaçar-se en espiral des del forat negre com l'aigua que surt disparada d'un aspersor giratori.

Astronauta estripat
Per explicar de forma senzilla, les línies téndex descriuen les forces gravitatòries causades per l'espai-temps deformat sobre tot el que troben al seu pas. D'aquesta manera, «les línies téndex que surten de la Lluna produeixen les marees dels oceans a la Terra», apunta David Nichols, l'investigador de Caltech que va encunyar el terme. La seva capacitat d'estirament és tan forta que s'esquinçaria a un astronauta que caigués a un forat negre, una imatge terrible que la ciència ficció ha recreat amb més o menys fortuna.

Les línies de vòrtex, d'altra banda, descriuen la torsió de l'espai. Si el cos d'un astronauta està alineat amb una línia de vòrtex, aquest acabaria retorçat de la mateixa manera que escorrem una tovallola xopa. «Qualsevol cosa que cau en un vòrtex es gira i la tornada», explica Robert Owen, científic de la Universitat de Cornell i autor principal de l'estudi.

Segons els investigadors, les línies téndex i de vòrtex proporcionen una forma nova i poderosa d'entendre els forats negres, la gravetat i la naturalesa de l'univers.


*EXTRET DE L'ABC I TRADUÏT AMB LA TEGNOLOGIA GOOGLE